Otthon

Milyen színeket használjunk a francia vidéki stílusú otthonunk kialakításához?

A francia vidéki otthonok színvilága eléggé más a többi stílushoz képest. Vajon mitől ? Ha belépünk egy francia vidéki otthonba, nyugalmat, melegséget érzünk, mert ezek a színek összhangban vannak a többi elemmel. Mondhatjuk azt is, hogy az apró részletekben van a lényeg. Mik azok a színek, amiket mindenképpen használjunk, ha ilyen hangulatú otthont álmodtunk meg magunknak?

Mivel a színeket a természet ihleti, Franciaország északi területein a hidegebb, halványabb árnyalatokkal találkozunk, míg a napos délen sokkal erősebb színeket használnak.

Természetes, és helyi alapanyagokkal festenek, mégpedig úgy, hogy egy meszes alapra raknak szürke vagy zöldes árnyalatú fedőfestéket. A falaknak ugyanis van egy jellegzetes színe, amit valószínűleg úgy érnek el, hogy egy krémszínű alapra visznek fel sok színes réteget. A fehér színt inkább dekorációnak használják.

Élénk, erőteljes színeket itt nem nagyon találunk, jellemző a kék, a szürke, a zöld, a törtfehér, és a rózsaszín, melyek a fényviszonyoknak köszönhetően folyamatosan változnak.

Ezt a különleges meleg fehér színt pedig úgy érik el, hogy hagyományosan finomított lenolajjal oldják a festéket. Ha valamivel össze kellene hasonlítanom ezt a színt, akkor szerintem leginkább a krémszínhez áll közel, de előfordul, hogy a szürkéshez közelít. Szemcsés felületű, ezt teszi különlegessé.

Nagyon kedveltek a szürkés, gittes árnyalatú felületek. A szürkét általában jellegtelennek gondoljuk, de a francia vidéki stílus szürkesége más, mert itt festenek alá egy halványkék, vagy rózsaszín alapot. Mondhatjuk azt, hogy a zöld, a lila, a rózsaszín, a barack is szürkéből jön létre. A lényeg a tompa árnyalat, ettől olyan jellegzetes.

Kombinálhatjuk egymással a zöldesszürkét, és a tompa lilát, vagy a szürkés mályvaszínt, és a sötét terrakottás vöröset is.

Sárga színnel is találkozunk, de jóval visszafogottabb kivitelben, mint más stílusoknál.

Ha igazi francia vidéki kuckót szeretnénk, akkor a fafelületeket is érdemes szürkére, zöldre, kékre festeni. A fagerendák, ajtók, ablakok festését is gyakran előtérbe helyezik a patinás fával szemben.

 

Ha tehát ezt a hangulatot szeretnénk megteremteni otthonunkban, a következő szabályokat érdemes betartanunk:

  • A fehér színt inkább dekorációként használjuk!
  • Kevertessünk tompább színeket !
  • A fafelületeket is fessük le!

 

Ezeket a tanácsokat követve a francia vidéki hangulat megjelenik otthonunkban is.

 

 

Képek forrása: Pinterest

Ha tetszett Nektek ez a bejegyzés, vagy szeretnétek hasonlót olvasni, osszátok meg, és kövessetek bennünket a Facebook, Instagram, Pinterest oldalunkon, YouTube csatornánkon! Csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, amit ezen a néven találtok meg: Country élet- vidéki stílus, ahogy mi látjuk!




Te mit gondolsz erről? :)